ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

Buy Put po Dalmaciji by Alberto Fortis (ISBN:) from Amazon’s Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Alberto Fortis (–), was a Venetian writer, naturalist and cartographer. Contents. 1 Life; 2 Works; 3 Notes; 4 References; 5 External links. Life[edit]. Front Cover. Alberto Fortis. Globus QR code for Put po Dalmaciji. Title, Put po Dalmaciji Biblioteka Posebna izdanja. Author, Alberto Fortis. Publisher, Globus.

Author: Vudorn Faukinos
Country: Haiti
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 10 May 2009
Pages: 395
PDF File Size: 9.27 Mb
ePub File Size: 20.82 Mb
ISBN: 511-1-87816-886-5
Downloads: 41071
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fekree

Njihov se opseg i sada jasno prepoznaje na rtu i dosee 3. Books by Alberto Fortis. Giovannija Ruzinija 1 gorljivo potpomoe moje drugo putovanje u tu zemlju, po uzoru na toliko umnoena putovanja to ih podupiru najprosvje-cnij i vladari naega doba.

Alberto Fortis

Nikole u T rna vi. Iz bogate ugarske feudalne porodice koja porjce i: Preview — Put po Dalmaciji by Alberto Fortis. Re Radoslavo, in t1ta mal’ ora dlamaciji, Ecco sopra di te dodici annati.

Cesarotti, dalmacijj itao ga JC i J. HardcoverPosebna izdanjapages. Marin rated it it was amazing Feb 13, Nakon mohake bitke prerendenr na prijcsrolje i takmac Ferdinanda l Habsburgovca.

This page was last edited on 14 Augustat Put po Dalmaciji by Alberto Fortis. O knjievnicima 1 slikarima koji su se rodili i proslavili u XVI stoljeu u ibeniku Medu svim glasovitim ljudima kojima se moe podiiti majka Dalmacija, prvo mjesto u svakom pogledu zasluuje Antun Vrani iz ibenika.

Want to Read saving…. To je uglavnom i Forrisova Morlakija. Moda je sredozemna planina Promina, gdje je neko leala l’romona, bogata rudnicima, kako tvrde neki dalmatinski pisci. Marija marked it ofrtis to-read Feb 22, Dalmatian hinterlands became epitomized by Hasanaginicaa folk ballad that was first written down by Fortis.

  CANDY C431 PDF

Koliki bi jo nepoznati ljuskari dalmaclji dysklladoi PuN.

Zemljite oko ovoga jezera jednako je po kakvoi zemljitu oko Zablaa i s njime rvori predio Donjega polja koje je jezgra ibenskoga podruja.

Poglavlje o Dubrovniku, planirano za drugo francusko izdanje, llgubiJcno Jt’, na i. Karlo Vrani, Alebrto sinovac, nije iza sebe ostavio riskanih knjiga ni neizdanih djela; ali bio je zarimik uenjaka, skuplja dobrih knjiga i znalac starina. Poglavlje o Morlacima postalo je toliko slavno da je zasjcnilo osra la poglavlja Puta po Dalmaciji. Jedan od israknurih ukrasa svadbenih uzvanika jesr paunovo pero na kapi.

Alberto Fortis – Wikipedia

Ipak taj kralj ima odreenu kuu da u njoj dobro stanuje za svoga kratka vladanja; eta se po gradu okrunjen rm jem, obuen u narodni skerlc1, u pramji mnogih svojih slubenika.

Niti koje izbijaju iz udubljena gljivasta poklopca ne samo to nisu tako tanke i trone te se ne mogu razabrati ni pod mikroskopom osim kada je androsace u vodi, gdje se pojavljuju meke i srebrnaste, a toliko se pruaju da mogu. Murterani se ne bave mnogo ribolovom iako kroz rjesnac: T akva je, na pr. Al-;u snjczi, zlberto Laburovc? Nije mi bilo po udi raspitivati se o onim prethodnim branim uvjetima to ih je istaknuo zagrebaki kanonik; ali on je jamano morao znati da je vladao jedan rako opre7.

O potoku Bribirici i o Morpolai Da bih izbliza istraio tok voda to rvore movare ispod Osrrovice, poao sam preko njezinih polja sve do izvora B ribi riice, poveeg poroka ro izbija iz korijena strma brijega na kojemu se jo vide razvaline Bribira, nekadanjega boravita mone obitelji dalmatinskih banova koja se veoma istakla u XIV stoljeu.

Varoice Crnica i Mandalina takoer biraju svoje kraljeve koji ne mogu ui u grad a da prije roga ne budu u slubi gradskoga monarha. Ishodi putovanja, obavljena pod tako sretnim znacima, sainjavaju djelo to ga forfis usuujem podastrijeti mudrosti preuzvienoga suda kojega revnost titi i potie korisna izuavanja u presremim dravama pod mletakom vlau.

  EPIFISIOLISIS EN NIOS PDF

Gornja haljina od rae kao i suknja dopire im do pola noge; opivena je du rubova skerletom i zove se sadak. Moda je od tih ostataka potekla narodna predaja da je na mjesru to ga sada zauzimaju vode u davnim vremenima leao grad koji je iznenada propao u zemlju. Rudolf Maixnkog fakuhcta u Zadru 7, Z. alberho

Ipak ih se ne valja prekomjerno plaiti. Prctraujui spise obitelji Vrani, tko zna koliko je stvari ddalmaciji If you use double quotation marks around words, those words will be present in that order.

Alberto-Fortis-Put-Po-Dalmaciji

Fortis, doista, fortie unio neke revolucionarne crte u svoje putopise, ali je rusoovskom optikom pomakao motri lice s kojega se promatralo nae ljude i krajeve. Ako se dogodi da po bilu susjednoga brijega srupa drugi putnik, on ponavlja stih ro ga onaj prvi fottis i rose naizmjenino pjevanje nasravlja sve dok udaljenost ne razdvoji ta dva glasa. Veini je posrelja golo fortix na koje prostru pokriva i u nj se umoraju kao jerrcna savijaa, poto ispod njega moda mernu malo slame. Neu vam rei na koju od tih dviju strana ja naginjem, jer jo nisam dovoljno upuen da bih se mogao odluiti, a vjerujem i da prije toga treba prouavati androsace vie od jednoga godinjega doba.

U pismu Gaetanu Filangieriju to je J 35 prijevarama, to sam ih uo pripovijedati?